Ohita
Viisi vinkkiä pyykinpesuun, joilla säästät sekä vaatteita että ympäristöä

Tiedote -

Viisi vinkkiä pyykinpesuun, joilla säästät sekä vaatteita että ympäristöä

Moni tekee perinteisen kevätsiivouksen kesän kynnyksellä, jonka yhteydessä kaivetaan esimerkiksi säilössä olleet kesävaatteet esille ja viedään talvivaatteet ja paksummat petivaatteet varastoon. Moni haluaa kuitenkin pestä vaatteet ennen varastointia. Samsungin edustaja listasi viisi vinkkiä, joiden avullasäästät pyykinpesun yhteydessä sekäpestäviä vaatteita, sähköä että huomioit ympäristön vaikutuksen.

Moni pesee tavallista enemmän pyykkiä kevätsiivouksen yhteydessä. Miten tulisi huolehtia sekä ympäristöstä, lompakosta että tekstiileistä samalla kun pesukerrat lisääntyvät? Siihen ei ole aina yksinkertaista ratkaisua. Rikard Fornbäck, Samsung Nordicin kodinkonejaoston edustaja, on koonnut viisi parasta vinkkiään hellävaraisempaan ja energiatehokkaampaan pyykinpesuun.

1. Pese viileämmässä lämpötilassa

A.I.S.E:n (International Association for Soaps, Detergents and Maintenance Products) vuonna 2020 Tanskassa teettämä tutkimus osoittaa, että lähes 80 % pyykinpesukerroista pestään 40 asteessa tai korkeammissa lämpötiloissa. Mitä korkeampi pesulämpötila, sitä enemmän energiaa peseminen vaatii. Tietyt pesukoneet tarjoavat mahdollisuuden pyykinpesulle huomattavasti matalammilla lämpötiloilla jopa 15 asteen lämpötilassa ilman, että puhdistustehokkuus vähenee – esimerkkinä muun muassa Samsungin pesukone, jossa on EcoBubble-toiminto. Toiminnon avulla energiankulutusta voidaan vähentää jopa 70 %[1]verrattuna vastaavaan pesukoneeseen ilman kyseistä teknologiaa. Kyseinen toiminto sekoittaa pesuaineen veteen ja ilmaan, jolloin syntyy kuplia, jotka tunkeutuvat tekstiilikuituihin. Tällä tavoin voidaan poistaa pyykistä jopa 24 %[2]enemmän likaa sekä tahroja.

2. Luota EU-ympäristömerkkiin, Joutsenmerkkiin sekä Allergiatunnukseen

Kun seuraavan kerran ostat pesuainetta, pyri valitsemaan tuote, jossa on Joutsenmerkki tai EU-ympäristömerkintä. Merkit varmistavat, ettei tuotteissa ole tarpeettomia tai haitallisia kemikaaleja.Sen lisäksi Allergia-, Iho- ja Astmaliiton myöntämä allergiatunnus auttaa tunnistamaan väriaineettomat ja hajusteettomat tuotteet, jotka soveltuvat herkkäihoiselle sekä allergiaa tai astmaa sairastaville. Kun huolehdit ympäristöstä, huolehdit myös itsestäsi.

3. Likapyykki ei aina vaadi vesipesua

Monesti likapyykki heitetään pesukoriin vain muutaman käyttökerran jälkeen. Aina peseminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä vaatteita on mahdollista myös raikastaa pakastimessa tai höyryttää. Tietyissä tapauksissa vaatteiden höyryttäminen tai pakastaminen voi korvata pesukoneen käytön ilman turhaa energian- ja vedenkulutusta. Joissain pesukoneissa, kuten Samsungin uusimmissa kuivaavissa yhdistelmäkoneissa, on myös mahdollista käyttää Air Wash -tekniikkaa[3]. Air Wash -toiminto puhdistaa vaatteet ilman veden ja pesuaineen käyttöä lämmittämällä ilmaa koneessa. Se on hellävarainen vaatteille ja samalla poistaa hajuja ja bakteereja tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.

4. Vähemmällä pesuaineella parempi lopputulos

Enemmän pesuainetta ei tarkoita parempaa lopputulosta tai puhtaampia vaatteita. Pesuaineen yliannostelu aiheuttaa pesutahrojen riskin vaatteisiin, rasittaa ympäristöä sekä aiheuttaa ylimääräisiä kuluja lompakolle. Useissa uusimmissa pesukoneissa on automaattinen pesuainemäärän annostelu, joka suhteuttaa tarvittavan pesuaineen määrän pyykin painon perusteella. Tällöin pesuainetta tulee aina oikea määrä sekä vältytään hukkakulutukselta.

5. Pese vain täysiä koneellisia, päivitä pesukoneesi uudempaan malliin

Lähtökohtaisesti kannattaa aina pestä täysiä koneellisia muutaman erillisen vaatekappaleen sijaan. Pesukonetta päivittäessäsi voit esimerkiksi valita sellaisen mallin, joka annostelee pesuainetta automaattisesti, pesee matalammissa lämpötiloissa ja siten säästää sähköä - esimerkiksi Samsungin pesukoneen, jossa on EcoBubble-teknologia. Voit perehtyä Samsungin malleihin sekä hakea inspiraatiota täältä.

Lisätiedot:

www.samsung.com

Kuluttajakysymykset: Samsungin asiakastuki, 030 6227 515

PR: Kaimana, samsungpr@kaimana.fi

Lehdistötiedotteet ja kuva-arkisto verkossa: www.samsung.fi ja valitse alalaidasta Uutiset.

Seuraa Samsungia MyNewsDeskissä: https://www.mynewsdesk.com/fi/samsung


[1] Prosenttiluvut perustuvat kahden eri pesukoneen vertailutestiin eri pesuohjelmilla:

1. Samsung WF80F5E5U4W -pesukoneessa oli 4 kg pyykkiä, ja siinä käytettiin ohjelmaa "Wash Load, Super Eco Wash cold" EcoBubble-toiminnolla.

2. Samsung WF0702WKU -pesukoneessa käytettiin ohjelmaa "Cotton 40°C" ilman EcoBubblea.

Yksittäiset tulokset voivat vaihdella. Testi suoritettiin IEC 60456-2010 -standardin mukaisesti.

[2] Katso alaviite 1.

[3] Air Wash on saatavilla kaikissa Samsungin pesu/kuivaus-yhdistelmälaitteissa sekä useimmissa kuivausrummuissa (WW6000T ja sitä uudemmat mallit).

Aiheet

Kategoriat


Samsung Electronics Co., Ltd. inspiroi maailmaa ja muovaa tulevaisuutta muuttuvilla ideoilla ja teknologioilla. Yritys määrittelee uudelleen käsitykset televisioista, älypuhelimista, puettavista laitteista, tableteista, digitaalisista kodinkoneista, verkkojärjestelmistä sekä muisti-, puolijohde-, valaisu- ja LED-ratkaisuista. Tuoreimmat Samsung-uutiset löydät osoitteesta: http://news.samsung.com/

Samsung Suomi

Samsung Electronics Co., Ltd. inspiroi maailmaa ja muovaa tulevaisuutta muuttuvilla ideoilla ja teknologioilla. Yritys määrittelee uudelleen käsitykset televisioista, älypuhelimista, puettavista laitteista, tableteista, digitaalisista kodinkoneista, verkkojärjestelmistä sekä muisti-, puolijohde-, valaisu- ja LED-ratkaisuista. Tuoreimmat Samsung-uutiset löydät osoitteesta: http://news.samsung.com/

Samsung Electronics Nordic AB

Torshamnsgatan 48
164 40 Kista
Sweden