Tiedote -
Pysähdytkö sinä, kun nuori tarvitsee apua?
Helsinki, 18. kesäkuuta 2014– Monen aikuisen ilmeestä näki, että he miettivät, voisivatko puuttua asiaan. Vain kaksi heistä tarjosi apua, mutta onneksi edes he! Emme voi lähteä siitä, että lasten ja nuorten hyvinvoinnin varmistaminen on vain viranomaisten tehtävä. Lapsilla on oikeus suojeluun ja kaikilla aikuisilla on velvollisuus auttaa ja suojella heitä, SOS-Lapsikylä ry:n toiminnanjohtaja Jari Ketola sanoo.
SOS-Lapsikylän ja Samsungin tuottamassa videossa harrastajanäyttelijät esittävät tyttöä tai poikaa, joka ei tiedä, mistä saisi turvallisen yösijan ja seuraavan aterian. Nuori istuu aikuisten viereen metrossa, raitiovaunussa tai pysäkillä ja kertoo hädästään puhelimeen. Mitä tapahtuu? Tilanteet kuvattiin salaa.
Kuvausryhmä liikkui Helsingissä viiden tunnin ajan, ja nuoret puhuivat 21 puhelua. Vähintään 60 aikuista kuuli puhelun. Ryhmällä oli mukana Samsungin tabletteja annettavaksi niille, jotka tarjoutuivat auttamaan. Samsungin markkinointipäällikön Eva Carrero toteaa, että laitteita olisi mielellään jaettu useampiakin.
– Haluamme herättää ihmiset ajattelemaan vastuutaan. Me, joilla on pelkästään hyviä muistoja huolettomista lapsuuden kesistä perheen parissa, olemme onnekkaita. On myös lapsia, joille kesäloma tarkoittaa sitä, että koulun tarjoama lämmin ateria jää pois ja he joutuvat huolehtimaan itse itsestään ja ehkä nuoremmista sisaruksistakin. Kaikilla ei ole kotoa turvallista olla, Carrero muistuttaa.
Samsung tukee lasten ja nuorten hyvinvointia toimintamaissaan monin eri tavoin. Suomessa Samsungin yhteistyökumppani on SOS-Lapsikylä, jonka tavoitteena on, että kaikki lapset saisivat kasvaa perheessä rakastettuina, arvostettuina ja turvassa. SOS-Lapsikylä ylläpitää lapsikyläyhteisöjä huostaan otetuille lapsille, mutta tukee lapsia, nuoria ja perheitä laajasti myös muilla tavoin.
Tarvitsemme rohkeutta välittää muista
– Lastensuojelun tarve ei ole kadonnut aineellisen hyvinvoinnin myötä. Tämän hetken kulkutauteja ovat lasten ja nuorten yksinäisyys ja aikuisten välinpitämättömyys. Mieluummin tehdään nimetön lastensuojeluilmoitus kuin pysähdytään kysymään nuorelta, miten hän voi. Tarvitsemme lisää rohkeutta välittää muista, Jari Ketola tähdentää.
Auttaminen ei ole vaikeaa eikä monimutkaista. Usein riittää, kun kuuntelee. Ketola uskoo, että useimmat aikuiset pystyvät elämänkokemuksensa avulla näyttämään nuorelle polun, jota pitkin tämä pääsee eteenpäin. Auttamiseen ei tarvita tutkintoa tai titteliä. Paras tuki tulee usein samalta tasolta, siitä viereiseltä istuimelta tai saman sadekatoksen alta.
Näin toimit, kun kohtaat tukea tarvitsevan nuoren
Kaikkiin tilanteisiin sopivia ohjeita apua tarvitsevan nuoren auttamiseen ei ole helppoa antaa. Näillä vinkeillä pääset kuitenkin jo pitkälle:
1. Ota katsekontakti ja avaa keskustelu. Esimerkiksi: ”Kuulin, kun juttelit tuossa. Voinko auttaa jotenkin?” Tai: ”Hei, minä asun tuossa naapurissa. Näytät siltä kuin olisit hädissäsi. Onko jotain sattunut?”
2. Kuuntele nuorta ja kysy lisätietoja, jotta pystyt hahmottamaan tilanteen. Yritä selvittää, mikä häntä eniten huolettaa. Voit myös kysyä, mitä nuori kokee tarvitsevansa. Esimerkiksi: ”Mikä auttaisi sinua parhaiten? Mitä sinulta juuri nyt puuttuu?” Jos voit, auta tavalla, jota nuori itse pyytää.
3. Voit myös kysyä, onko nuorella joku läheinen henkilö, joka voisi auttaa. Soitettaisiinko hänelle?
4. Ohjaa nuori tarvittaessa eteenpäin saamaan tukea. Hän voi esimerkiksi soittaa MLL:n lasten ja nuorten palvelevaan puhelimeen, p. 116 111, tai ottaa yhteyttä SPR:n Nuorten turvataloon, jollainen on Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Turussa ja Tampereella. Myös kunnan nuorisotoimessa, sosiaalitoimessa ja kouluissa on henkilöstöä, joka auttaa ongelmien ratkaisemisessa. Yhteystiedot löytyvät yleensä kunnan verkkosivuilta. Alueellisia kriisikeskuksia ylläpitää Suomen Mielenterveysseura. Kattava luettelo apua tarjoavista paikoista ja palveluista löytyy netistä osoitteesta www.nuortenelämä.fi kohdasta Tuki- ja kriisipalvelut.
5. SOS-Lapsikylän ja Samsungin ylläpitämä sivusto www.omaelämä.net tarjoaa tietoa ja tukea erityisesti itsenäistyville nuorille, jotka miettivät muuttamista pois kotoa.
Lisätietoja:
Jari Ketola, toiminnanjohtaja, SOS-Lapsikylä ry, jari.ketola@sos-lapsikyla.fi, 040 848 1917
Eva Carrero, markkinointipäällikkö, Samsung, e.carrero@samsung.com, p. 0400 807 750
Toni Perez, OS/G Viestintä, toni.perez@osg.fi, p. 0400 630 063
Kuvapyynnöt: samsungpr@osg.fi
Lehdistötiedotteet ja kuva-arkisto verkossa: www.samsung.fi ja valitse uutiset.
Haluatko Samsungin lehdistötiedotteita tai kokeilla uusia tuotteita? Ilmoittaudu lähetyslistalle osoitteeseen samsungpr@osg.fi
Aiheet
Samsung Electronics Co Ltd, on maailman johtava elektroniikkavalmistaja, joka avaa ihmisille uusia mahdollisuuksia ympäri maailman. Tinkimättömällä innovoinnilla muutamme ihmisten käsitykset televisioista, älypuhelimista, tableteista, tietokoneista, kameroista, kodinkoneista, tulostimista, LTE-järjestelmistä, lääketieteellisistä laitteista, puolijohteista ja LED-tuotteista. Yrityksellä on 286 000 työntekijää 80 maassa. Yhtiön yhteenlaskettu vuosittainen liikevaihto oli vuonna 2013 159,5 miljardia euroa. Lisätietoja Samsungista: www.samsung.com/fi