Tiedote -
Samsung Electronics Nordic tutki: Nuori sukupolvi uskoo vahvasti NFT-ilmiön kasvuun – ”Ensimmäinen suomalainen NFT-miljoonanoteeraus nähdään 2–3 vuoden sisällä”, sanoo asiantuntija
NFT-ilmiö on noussut maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi taideteosten valtavien myyntihintojen ansiosta: tähän asti suurin NFT-teoksesta maksettu hinta huitelee lähes 100 miljoonassa dollarissa. Ilmiössä on kyse eräänlaisesta digitaalisesta sertifikaatista – uniikkien digitaalisten luomusten omistusoikeuksien ja kauppahistorian todistamisesta salattujen lohkoketjujen avulla. Samsung Electronics Nordicin teettämän, yli tuhannen vastaajan kyselytutkimuksen mukaan suomalaisnuoret uskovat taiteen tulevaisuuden olevan digitaalinen.
Tämän hetken suurin NFT-sektori on digitaalinen taide, joka käsittää muun muassa taideteosten, videoiden ja äänitiedostojen digitaalisen kaupanteon. Teos voi tosin olla mikä tahansa muukin digitaalinen esine, kuten kauppakortti tai pelin kaltaisessa digitaalisessa maailmassa sijaitseva maa-alue, talo tai vaate. Aivan kuten fyysisen alkuperäisteoksen hankkiessa, myös NFT-teokseen käsiksi pääsee ainoastaan sen ostaja.
Digitaalisen sisällön omistamisesta ja myymisestä helppoa tekevä NFT on Samsung Electronics Nordicin teettämän, yli tuhannen vastaajan kyselytutkimuksen mukaan toistaiseksi suhteellisen tuntematon kansan syvissä riveissä, mutta siitä ovat kiinnostuneet eritoten nuoret aikuiset, eli tulevien trendien luojat. 18–29-vuotiaista suomalaisvastaajista lähes yhtä moni (3 %) on viimeisen vuoden aikana investoinut NFT:hen kuin perinteiseen taiteeseen (4 %).
”Tässä näemme ajattelutavan orastavan muutoksen. Kun nuorimpien aikuisten sukupolvi kasvaa ja vaurastuu, taiteen tulevaisuus on digitaalinen. Tulevana vuonna heistä lähes tuplamäärä suunnittelee ostavansa NFT:tä menneeseen vuoteen verrattuna, ja NFT:n läpimurto koittaakin nuorten vastaajien mukaan noin 2–3 vuoden päästä. Tutkimuksen mukaan 18–29-vuotiaiden keskuudessa usko siihen, että NFT ja lohkoketjut lisäävät suosiotaan seuraavan kolmen vuoden aikana, on kolminkertainen verrattuna uskoon ilmiön hiipumisesta”, sanoo Mika Engblom, Samsung Suomen mobiililiiketoiminnan johtaja.
Digitaalisuuden ja reaalimaailman ero hälvenee
Samsung on tutkinut tulevaisuutta määrittävää trendiä innovoidakseen sitä yhä paremmin palvelevia tuotteita. Yhtiö lanseerasi tämän vuoden alussa uuden Galaxy S22 -puhelimia ja Galaxy Tab S8 -tabletteja sisältävän tuoteperheen. Tabletti ja älypuhelin toimivat käsi kädessä esimerkiksi digitaalisia taideteoksia piirtäessä.
”On yhä tärkeämpää tarjota kuluttajille tuotteita, jotka mahdollistavat digitaalisen taiteen tuottamisen, ostamisen sekä kuluttamisen. Esimerkiksi tabletille valmiiksi asennetussa Clip Studio Paint -ohjelmassa puhelimen näyttöä voi käyttää penaalina tai väripalettina ja koko tabletin näyttöä puolestaan vain luovien tuotoksien tilana. Galaxy S22 Ultra -puhelimeen sisäänrakennettu S Pen -kynä avaa myös luovuuden uusia tasoja esimerkiksi kuvanmuokkaukseen, ja tehokas kamera tuo elokuvamaisen tunnelman videoihin sekä nostaa valokuvat uudelle tasolle nyt myös yöllä kuvattaessa”, Engblom sanoo.
”Taiteen luomisen digitalisaatio on jo pitkällä, mutta tähän asti alkuperäistaiteen ostaminen, omistaminen ja kuluttaminen on ollut vahvasti ei-digitaalista. NFT on esimerkki tämän kehityksen edistymisestä, kun alkuperäistaidetta on mahdollista tuoda reaalimaailmaan digitaalisenakin. Iso osa digitaalisista sisällöistä luodaan ja kulutetaan mobiililaitteilla, ja uusien tuotteiden myötä nyt on mahdollista tuoda sisällöt myös todellisiin tiloihin”, hän jatkaa.
Samsung Suomen OtherLands-tapahtuma yhdisti taiteen ja teknologian
Syväluodatakseen ilmiötä Samsung Suomi järjesti tänään torstaina Glasshouse Helsingin galleriatilassa taiteen ja teknologian yhteen saattavan NFT-tapahtuman OtherLandsin, joka avarsi keskustelua NFT:n tulevaisuudesta. Kokemuksiaan luovasta työskentelystä uudessa kryptoympäristössä jakoivat muun muassa valokuvaaja Reka Nyari, audiovisuaalinen taitelija ja vaikuttaja Juuso Hämäläinen, digitaalinen taiteilija ja yrittäjä Antti Karppinen, suomalaisesta museokentästä tunnettu Jan Förster sekä teknologiayrittäjä Antti Innanen.
”Hyvä NFT-teos on sellainen, johon tekijä on laittanut aikaa, ajatusta ja näkemystä. Saadakseen huomiota NFT:n pitää olla paitsi kaunis, myös jollain tavalla erilainen ja ainutlaatuinen. Taiteilijan näkökulmasta taidemuodossa lämmittää se, että tekijä voi saada lähes sata prosenttia tuloista, toisin kuin gallerioissa esiteltävistä fyysisistä teoksista. Tällöin taiteilijalla on paremmat mahdollisuudet antaa menestyksestään myös eteenpäin, esimerkiksi hyväntekeväisyystyön tai muun sosiaalisen hyvänteon keinoin”, Nyari sanoo.
Teoksen arvo kumpuaa yhteisöllisyydestä
Nyarin mukaan NFT:n arvoon vaikuttaa vahvimmin se, kuinka tiiviit siteet taiteilijalla on teoksistaan kiinnostuneeseen yhteisöön.
”Kun ostaa NFT:n taiteilijalta tai kollektiivilta, samalla ikään kuin liittyy näiden klubiin. Et siis osta pelkkää teosta, vaan saat jäsenyyden yhteisöön ja niihin arvoihin, jotka pitävät sitä koossa. Siksi taiteilijalle on paljonkin väliä sillä, että hänen teoksensa päätyy oikeiden ihmisten nähtäville. Äkkirikastuminen ei kuitenkaan ole todennäköistä, sillä oikotietä onneen ei ole. Jopa menestyneimmät NFT-taiteilijat aloittivat myymällä teoksiaan parilla kymmenellä dollarilla”, muistuttaa Miamissa 200 000 dollarilla oman teoksensa myynyt Nyari.
”Ilmiö ei vielä ole lähtenyt täyteen lentoon Suomessa, mutta kauaa ei mene siihen, että suomalaistaiteilijat saavat nimeä tälläkin saralla. Uskon, että ensimmäinen suomalainen NFT-miljoonanoteeraus nähdään 2–3 vuoden sisällä. Maailmalla NFT:stä on jo kehittynyt kultaryntäysmäinen ilmiö, jossa riittää paljon ääntä. Jo nyt tehdään tosi paljon loistavaa NFT-taidetta, mutta kestää pari kolme vuotta, että sellaiset projektit, joissa ei ole ydintä, tippuvat pois. Seuraava kehityssuunta NFT:ssä on metaversumin sekä virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden nousu, joiden kautta taidetta pääsee kokemaan täysin uudella tavalla 3D-maailmojen sisälle”, Nyari arvioi.
Suomalaisten NFT:hen liittyviä asenteita, näkemyksiä ja käytänteitä kartoittavan kyselytutkimuksen toteutti helmi-maaliskuussa 2022 Samsung Electronics Nordicin toimeksiannosta Norstat, johtava eurooppalainen riippumaton markkinatutkimuksen tiedonkerääjä. Tutkimuksen lopulliseen suomalaiskohderyhmään kuului 1 010 iältään 18–99-vuotiasta vastaajaa. Painotettuna otos on valtakunnallisesti edustava sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.
Lisätiedot
Mika Engblom, mobiililiiketoiminnan johtaja, Samsung Suomi, mika.engblom@samsung.com, +358 40 860 4420
Kaimana, samsungpr@kaimana.fi
Kuvapyynnöt ja median testilaitteet: samsungpr@kaimana.fi
Lehdistötiedotteet ja kuva-arkisto verkossa: www.samsung.fi ja valitse alalaidasta Uutiset.
Aiheet
Kategoriat
Samsung Electronics Co., Ltd. inspiroi maailmaa ja muovaa tulevaisuutta ideoilla ja teknologioilla, joiden avulla uudelleen määritämme ihmisten käsitykset televisioista, älypuhelimista, puettavista laitteista, tableteista, digitaalisista kodinkoneista, verkkojärjestelmistä sekä muisti-, puolijohde-, valaisu- ja LED-ratkaisuista. Tuoreimmat Samsung-uutiset löydät osoitteesta: http://news.samsung.com/