Ohita
Kuinka verkkoajan voi hyödyntää ihanteellisesti

Blogikirjoitus -

Kuinka verkkoajan voi hyödyntää ihanteellisesti

Uutisista voi lukea usein, mitä näytön edessä kuluva aika tekee aivoillemme sekä miten se vaikuttaa ihmissuhteisiimme ja terveyteemme. On toki aihettakin harkita, kuinka usein ja kuinka pitkään olemme verkossa. Asiaan liittyy kuitenkin monia myönteisiäkin puolia, joita emme saa unohtaa.

Time Well Spent-järjestön toiminta-ajatus perustuu maailmaan, jossa erilaisiin digitaalipalveluihin käyttämämme ajan tulee tuntua mielekkäältä ja hyvältä panostukselta. Se haluaa inspiroida tekniikkayrityksiä ottamaan enemmän vastuuta palveluja luodessaan ja auttaa kuluttajia tulemaan tietoisemmiksi siitä, miten he käyttävät tekniikkaa.

Järjestö toteuttaa tämän muun muassa erilaisten tapahtumien avulla. Perjantaina 15. maaliskuuta Tukholmassa järjestettiin tapahtuma "Miten luoda terve suhde aivojen ja näyttöjen välille?" Siellä tutkijat, psykologit ja vieraat, kuten Sissela Nutley, Siri Helle, Martin Forster ja meidän Elin Wallbergimme, kertoivat, mitä on tärkeää miettiä nykypäivän digitaaliyhteiskunnan ja näyttöjen edessä viettämämme ajan kannalta.

Samsung ja Elin Wallberg osallistuivat tapahtumaan, koska olemme sitoutuneet Time Well Spent Swedenin aloitteisiin, haluamme antaa asiaan teollisuuden näkökulman ja kertoa toimistamme sen suhteen. Halusimme myös avata keskustelua, oppia muilta ja tunnistaa mahdollisuuksia tarttua yhdessä haasteisiin.

Illan aikana keskusteltiin monista kiinnostavista asioista eri kannoilta. Tässä on eräitä vinkkejä, joista haluamme kertoa!

●Meidän ei tarvitse pelätä verkottumista…

Psykologi Siri Helle kertoi, että tutkimusten mukaan henkilöt, jotka uskaltavat sanoa somessa voivansa huonosti, saavat vähemmän tykkäyksiä kuin myönteiset julkaisut mutta tällaisia kielteisiä julkaisuja kommentoidaan myös vähemmän. Verkottunut yhteiskuntamme sallii meidän suuntautua nykyään ulospäin eri tavoin kuin ennen. Tunteiden ja ajatusten kanssa ei tarvitse olla yksin, sillä internetistä voi löytää samanhenkisiä. Digitaaliyhteiskunnassa on ennennäkemätöntä voimaa. Tämä on tärkeää muistaa, kun luemme artikkeleita siitä, kuinka haitallista näytön edessä vietetty aika on. Se johtaa myös moniin hyviin asioihin.

●Joskus voi kuitenkin olla hyvä pysyä puhelimesta täysin erossa

Aivotutkija Sissela Nutley kertoi muun muassa, että kun puhelin on vieressä tai jopa vain taskussa, työmuistimme alkaa toimia huonommin. Muistamme huonommin, jos yritämme oppia jotain ja jos puhumme jonkun kanssa, pidämme henkilöä tiedostamatta vähemmän tärkeänä. Puhelinta ei tarvitse pitää jatkuvasti mukana, sillä voi joskus olla hyvä pysyä siitä erossa.

Jos tuntuu, että sinun on pakko tarkistaa jotain, voit pyytää seuralaiseltasi, voitteko pitää puhelintauon. Tällöin voitte molemmat käydä läpi viestit ja ilmoitukset ja palata sitten viettämään yhteistä hetkeä. Se vähentää tavoittamattomuuden aiheuttamaa stressiä ja myös rohkaisee keskittymään kokonaisvaltaisesti seuralaiseesi.

●Älä myöskään unohda käyttää jo olemassa olevia teknisiä ratkaisuja

On noussut kysymys, lisääntyykö digitaalinen hyvinvointi ja tuleeko älypuhelimiimme yhä enemmän teknisiä ratkaisuja. Olemme integroineet uusimpaan Galaxy S10:een digitaalisen hyvinvoinnin toiminnon, jolla voit kartoittaa älypuhelimesi käyttöä. Ajatuksena on tämän johtaminen siihen, että alamme tehdä tietoisempia valintoja sen suhteen, monestiko ja paljonko käytämme älypuhelintamme.

Psykologi Martin Forster kertoi illan aikana, että on olemassa sovelluksia, joiden toimintojen avulla perhe voi asettaa digitaalisia perussääntöjä. Näistä vanhemmat näkevät muun muassa, mihin ja kauanko lapset käyttävät puhelimiaan sekä mitä sovelluksia lapset lataavat. Näin perheiden on mahdollista alkaa puhua digitaalinäyttöihin kuluvasta ajasta uudella tavalla ja asettaa yhdessä yhteisiä tavoitteita.

Yksi olemassa oleva tekninen ratkaisu on sinivalosuodatin. Suodatin muuttaa näytön värejä niin, että sisältöä on mukavampi katsoa pimeissä huoneissa ja iltaisin. Se ei näytä valoa, jota voitaisiin pitää räikeänä.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä Samsungin Elin Wallberg kertoi "Älä häiritse" -toiminnosta ja siitä, miten tärkeää on joskus sammuttaa puhelin kokonaan. Kannattaa muistuttaa itselle, ettei maailma romahda, vaikka pitäisi taukoa puhelimen käytöstä. Jos sinun tosiaan tarvitsee tietää jotain, esimerkiksi jos odotat tärkeää puhelua, voit useimmiten mukauttaa "Älä häiritse" -toimintoa niin, että vain odottamasi ilmoitus pääsee läpi.

Nyky-yhteiskunnan matka digitaaliseen verkottumiseen jatkuu yhä. Jotta pysymme mukana, kannattaa muistaa, ettei vastaus ole kieltää verkottumista vaan pikemminkin huolehtia siitä, että kulutamme digitaaliaikamme hyvin. 

Aiheet

Liittyvä sisältö

Samsung Suomi

Samsung Electronics Co., Ltd. inspiroi maailmaa ja muovaa tulevaisuutta muuttuvilla ideoilla ja teknologioilla. Yritys määrittelee uudelleen käsitykset televisioista, älypuhelimista, puettavista laitteista, tableteista, digitaalisista kodinkoneista, verkkojärjestelmistä sekä muisti-, puolijohde-, valaisu- ja LED-ratkaisuista. Tuoreimmat Samsung-uutiset löydät osoitteesta: http://news.samsung.com/

Samsung Electronics Nordic AB
Torshamnsgatan 48
164 40 Kista
Sweden